maandag 5 januari 2009

Hongkong 1














Na Kerst gevierd te hebben in Shanghai, vlogen we enkele dagen later naar Shenzhen. Daar kan je dan onder andere met de bus de grens over om zo tot in Hongkong te geraken (onderweg word je dan van de bus gegooid, moet je met je bagage de grenspost door om dan even later weer je plekje op de bus in te nemen)
De eerste dagen lieten we ons door Hong Kong Island en Kowloon leiden door een foldertje waarin een vijftal wandelingen stonden aangeduid. We kregen zo al meteen een eerste indruk van de ontzettend druk bebouwde straten (het is alsof elke vierkante centimeter benut moet worden) De wandelingen brachten ons langs historische gebouwen, tempels, winkeltjes met gedroogde vis, ginsheng en antiek, shopping malls, eetplaatsjes etc.
Wat ons daarnaast opviel was het verschil met het Chinese vasteland: geen gerochel, geen hoopjes vers slijm op het trottoir, propere straten, geen chaos in het verkeer (ook al is het oppassen geblazen als je wilt oversteken want ze rijden er aan de linkerkant van de weg) en vooral geen gedrum om een plaatsje in de metro te bemachtigen. Het openbaar vervoer van Hongkong is in elk geval een droom voor elke toerist. Met de Octopuspas en het ruime metronetwerk, kan je vlot van de ene plek naar de andere hoppen.

Geen opmerkingen: